Näyttelykeskus Soihdun näyttelyt

Näyttelykeskus Soihtu esittelee yliopiston ja sen edeltäjien vaiheita yliopiston tiedemuseon perusnäyttelyssä Oi kuvatuksia ja mielijuohteita.

Soihdussa on esillä myös varatuomari Jorma Tissarin vuonna 1984 yliopistolle lahjoittama taidekokoelma, joka koostuu merkittävien suomalaisten 1900-luvun modernismin edustajien töistä.

Näyttelykeskus Soihdussa on lisäksi museon vaihtuvien näyttelyiden tila Kipinä.

Vaihtuvat näyttelyt Kipinässä:

24.9.—22.10.2022 Ambivalenssin vetovoima - Harri Kalha

Kuvataiteilija, taidehistorioitsija, FT Harri Kalhan analogisissa kollaaseissa eri lähteistä käsin leikatut kuvaelementit kohtaavat mielikuvitusta kutkuttavilla, mieltä hämmentävillä tavoilla. Ambivalenssin tematiikkaa tutkaillaan suhteessa haluun ja sukupuoleen, kauneuden ja rumuuden leikkauskohtia koetellen. Näyttelyn on kuratoinut FT Asta Kihlman. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Kihlmanin tekemä taiteilijan haastattelu.

Vaihtuvat näyttelyt Lähde-rakennuksessa 2022:


24.1.-29.5.2022 Ajatusviivoja - Ernst Mether-Borgströmin abstrakteja teoksia

Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksen tiedemuseo yhdessä JYUniorit-toimijoiden kanssa järjestää Ernst Mether-Borgströmin (1917–1996) taiteeseen pohjautuvan näyttelyn sekä lapsille ja nuorille suunnatun tiedekasvatuskokonaisuuden. Näyttely ja työpajat toteutetaan yhteistyössä Opettajankoulutuslaitoksen sekä Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen kanssa.

22.6.-4.9.2022 Seminaarinmäellä ja savupirteissä - Lapsia ja lasten leikkejä Ahti Rytkösen kuvaamana

Kansakoulunopettaja, filosofian maisteri ja Jyväskylän yliopiston edeltäjän kasvatusopillisen korkeakoulun suomen kielen lehtori, professori Ahti Rytkönen (1899–1989) opetti ja kirjoitti Jyväskylässä sekä kulki 1920–1930-luvulla eri puolilla Ylä-Savoa – kesäisin jalan ja soutaen, talvella hiihtäen. Näin hän teki sanastusmatkoja eli keräsi murrealueen sanoja suomen kielen tutkimusta varten. Paljekamerallaan Ahti Rytkönen ikuisti lasinegatiiveille savupirttien elämää, työvälineitä ja -tapoja. Hän suhtautui luontevasti maaseudun ihmisiin, jutusteli heidän kanssaan ja osallistuipa välillä talon töihinkin. Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksen Tiedemuseon arkistossa on tuhansia Ahti Rytkösen ottamia valokuvia pohjoissavolaisesta elämänmenosta.


6.-11.9.2022 JKL Pride 2022: Sateenkaarevaa historian
havinaa


Näyttely esittelee Seminaarinmäen kampuksen ja yhteisön sateenkaarevia vaiheita vuosituhannen vaihteessa.


29.9.—8.10.2022 Folded - Teemu Määttänen

Tiedemuseo tuo valotaidetta yliopiston kirjasto Lähteen Tietoniekka-näyttelytilaan. Mediatailija Teemu Määttäsen Folded-teoksessa (2021) paperiveistos saa ylleen liikkuvia valokuvioita, jotka toisinaan peittävät, toisinaan vahvistavat pintojen muotoja. Paikallaan olevan veistoksen pinta alkaa hengittää ja elää rytmisesti vaihtuvien valokuvioiden liukuessa sen pinnalla. Teoksen inspiraationa ovat olleet muun muassa eläinten suojanaamioinnit ja toisen maailmansodan sotalaivojen häikäisevä naamiointi (razzle dazzle).

Teos on osana Valon kaupunki ja Tutkijoiden yö -tapahtumia.

 

 

 

Kurkistuksia Soihdun näyttelyihin