Jyväskylän yliopiston tiedemuseon Uno Cygnaeus -kokoelman aineistoa näkyvillä Finnassa
Uno Cygnaeus (1810–1888) oli vuonna 1863 Jyväskylään perustetun opettajaseminaarin ensimmäinen johtaja, ja häneen liittyvä aineisto on arvokas osa Jyväskylän yliopiston tiedemuseon kokoelmia. Cygnaeuksen kokoelma sisältää Cygnaeuksen suvun lahjoittamia esineitä, luonnontieteellisiä näytteitä, kasvatustieteellistä kirjallisuutta ja valokuvia sekä muuta Uno Cygnaeukseen liittyvää aineistoa. Kokoelmaan on aikoinaan liitetty myös vanhaa uskonnollista kirjallisuutta, joka ei ole kuulunut Uno Cygnaeukselle.
Kokoelman luonnontieteelliset näytteet ovat peräisin ajalta, jolloin Uno Cygnaeus toimi pappina Alaskan Sitkassa. Hän keräsi matkallaan kansatieteellistä ja luonnontieteellistä aineistoa, josta osa on tiedemuseossa. Luonnontieteelliseen aineistoon kuuluu näytteitä Sitkan lisäksi myös muualta Amerikan rannikoilta. Sitkan kausi oli merkittävä Cygnaeuksen myöhemmän uran kannalta, se sai hänet arvostamaan tasa-arvon ja naisten koulutuksen merkitystä.
Uno Cygnaeus vuonna 1858 Berliinissä kuvattuna.
Palattuaan Alaskasta Cygnaeus toimi Pietarissa. Vuonna 1847 hän siirtyi Pietarin Pyhän Marian seurakunnan kirkkokoulun johtajaksi. Pietarissa Cygnaeus tutustui siellä toimineisiin saksalaisiin pedagogeihin ja perehtyi kasvatusopilliseen kirjallisuuteen, mm. Heinrich Pestalozzin, Friedrich Fröbelin ja Adolph Diesterwegin ajatteluun. Tiedemuseon kokoelmissa on Cygnaeukselle kuulunutta kasvatusalan kirjallisuutta.
Keräämänsä kokemuksen ja tiedon pohjalta Uno Cygnaeus laati vuonna 1857 ehdotuksen kansanopetuksen järjestämisestä Suomessa. Hän kannatti yleissivistävää ja myös käytännöllisiä oppiaineita sisältävää kansakoululaitosta, joka antaa opetusta sekä tytöille että pojille säätyyn katsomatta. Kansakoululaitosta alettiin valmistella Cygnaeuksen suunnitelmien pohjalta. Jyväskylässä aloitti vuonna 1863 toimintansa kansakoulunopettajia kouluttanut seminaari, jossa oli sekä mies- että naisosasto. Cygnaeus toimi sen ensimmäisenä johtajana vuoteen 1868 asti.
Voit nyt tutustua Uno Cygnaeus -kokoelman aineistoon Finna.fi-palvelussa.