Luontomuseon näyttelyt

Perintönä ympäristö -perusnäyttely esittelee keskisuomalaista luontoa vanhimmasta kallioperästä aina nykyisiin 2000-luvun kohteisiin. Näyttely kertoo luonnon monimuotoisuudesta sekä lajien- ja ympäristönsuojelusta, ja se on suunniteltu ympäristökasvatusta silmällä pitäen. Keski-Suomen merkittävimmät luontokohteet ovat esillä näyttelyssä. Näyttelyn teemoja ovat mm. petoeläimet, talvinen luonto, vesistöt sekä metsä- ja suoluonto. Geologian osiossa kerrotaan jääkaudesta, maaperästä ja maapallon rakenteesta. Perusnäyttelyn lisäksi esillä on vaihtuvia teemanäyttelyitä.

Luontomuseolla puhaltavat myös muutoksen tuulet! Teemme suunnitelmaa perusnäyttelymme uudistamiseksi. Tavoitteenamme on vuorovaikutteinen tiedenäyttely, jossa korostuvat elämyksellisyys ja itse tekeminen. Näyttely tulee esittelemään ajankohtaisia aiheita, kuten ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja luonnon monimuotoisuuden merkitystä planetaarisen hyvinvoinnin näkökulmasta -perinteisiä luontodioraamoja unohtamatta.

Vaihtuvat näyttelyt 2023-2024

26.2.2023. saakka Ei mikään turha puro

Yksikään puro ei ole turha. Luontokuvaaja Markku Könkkölän valokuvanäyttelyssä teemana ovat pienvedet ja luonto niiden äärellä.

28.2.- 1.10. Tutkijankammio 2.0 – suositun omatoimityöpajan uusi versio

Mitä luonnontieteelliset kokoelmat ja aineistot meille kertovat? Mitä hyötyä niistä on? Luontomuseon vaihtuvien näyttelyiden tilaan rakennetussa omatoimisessa työpajassa pääset muun muassa testaamaan lajimäärityskaavojen käyttöä ja pelaamaan Evoluutiopajojen tuottamaa Sienijuurien salaisuudet -muistipeliä (https://www.evolutioninaction.fi). Tervetuloa tutkimaan!

3.10.-3.12. Vuoden Luontokuvat 2022

Suomen Luonnonvalokuvaajat Ry:n kiertonäyttelyssä ovat esillä vuosittain järjestettävän luontokuvakilpailun palkitut kuvat (luontokuva.org). Kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni‐ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Tervetuloa ihastelemaan esimerkiksi Antti Strangin voittajakuvaa Uhka syvyyksistä!

7.12.2023  28.3.2024. Tutkimusasema.

Valokuvaaja Jaakko Kilpiäisen viisiosainen valokuvataiteellinen kokoelma, joka käsittelee eri tavoin ihmisen ristiriitaista suhdetta ympäröivään luontoon ja osana luontoa.

Huhtikuusyyskuu 2024 (tarkentuu). Liidossa.

Kuopion luonnontieteellisen museon kiertonäyttely liito-oravasta.

Perintönä ympäristö -perusnäyttelyn ovat rahoittaneet:
Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän kaupunki
Euroopan aluekehitysrahasto EAKR
Länsi-Suomen lääninhallitus
Jyväskylän ylipistosäätiö
Ellen ja Artturi Nyyssösen säätiö
JYKES Oy
Keskimaa
Keskisuomalainen
Keski-Suomen liitto
Keski-Suomen osuspankki
Metsäliitto
Metsähallitus
Osuuspankki
VAPO
Valtra
YIT Rakennus Oy

 

Perintönä ympäristö -perusnäyttely

Luontomuseon perusnäyttely esittelee erityisesti Keski-Suomen luonnon monimuotoisuutta.