Erikoiskokoelmat

Ahti Rytkösen kokoelma

Tiedemuseon hallussa on professori h.c. Ahti Rytkösen noin
15 000 valokuvaa käsittävä kokoelma. Rytkönen työskenteli Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun suomen kielen lehtorina. Hän kuvasi kansan arkista elämää eri puolilla Suomea muun muassa toimiessaan Sanakirjasäätiön stipendiaattina vuosina 1924–1933.

 

Ahti Rytkösen kokoelman aarteita

Lehtori Ahti Rytkönen oli ennen kaikkea suomalaisen maaseudun ja kansanelämän kuvaaja, mutta hän kuvasi myös elämää korkeakoulun kampuksella.

Lauri "Tahko" Pihkalan kokoelma


Urheiluvaikuttaja Lauri Pihkala testamenttasi vuonna 1979 valokuva-, esine- ja kirjakokoelmansa Jyväskylän yliopistolle. Valokuvat ja esineet on talletettu Jyväskylän yliopiston museoon ja kirjat yliopiston kirjastoon. Kokoelmassa on mm. Lauri Pihkalan palkintoja sekä laaja urheilu- ja henkilöhistoriallinen valokuva-aineisto.

Pihkalan kokoelma lisäksi tiedemuseon kokoelmissa on muutakin liikunta- ja urheiluhistoriaan liittyvää aineistoa. Helsingin yliopiston voimistelulaitoksen pieni historiallinen kokoelma sisältää voimisteluvälineitä ja valokuvia. Voimistelun olympiamitalisti Heikki Savolaisen aineisto sisältää mm. valokuvia ja arkistomateriaalia. Jyväskylän seminaarissa voimistelun ja terveysopin lehtorina vuosina 1913–1926 toimineen professori Arvo Vartian kuvakokoelma sisältää koululiikunnan historiaan liittyviä valokuvia.

 

Kokoelmiin pääset tutustumaan ottamalla yhteyttä museoon.

Tahko Pihkalan kokoelman aarteita

Pihkalan kokoelma sisältää urheiluhistoriallisia valokuvia usean vuosikymmenen ajalta. Lisäksi kokoelmassa on perhe- ja sukukuvia sekä matkakuvia.