Esinekokoelmat kertovat

Kulttuurihistorialliset esinekokoelmat ovat osa opetuksen ja tutkimuksen historiaa. Kokoelmat kertovat tarinan monialaisen sivistysyliopiston kehittymisestä Jyväskylässä, lähtien Jyväskylän kansakoulunopettajaseminaarin perustamisesta vuonna 1863 ja jatkuen nykypäivään asti. Kokoelmat ovat karttuneet lahjoitusten ja omien hankintojen kautta. Tiedemuseo ei kerää vain vanhoja esineitä vaan tallentaa myös nykyhetkeä, sillä nykypäivä on tulevaisuudessa historiaa.

Esinekokoelmat kattavat yli 10 000 esinettä. Kokoelmien laajaa kirjoa kuvaavat sen yleisimmät esinetyypit, kuten: käsityön harjoitustyö, piirustus, muistiinpanovihko, opetusväline, tutkimusväline, tuoli, paita, opetustaulu, lippu, lautanen ja kortisto. Tiedemuseon opettajankoulutuksen historiaan liittyvät kokoelmat ovat kansallisesti merkittäviä, sillä ne sisältävät Suomen ensimmäisiä opettajankoulutuksen opetusvälineitä sekä erittäin laajan kuvataulukokoelman.

Tutkimusvälinekokoelma kertoo kasvatusopillisen korkeakoulun ja yliopiston eri tieteenalojen monipuolisesta tutkimuksesta.

Esinekokoelmiin pääset tutustumaan ottamalla yhteyttä museoon.

Yli 10 000 esinettä käsitöistä tutkimuslaitteisiin

Kokoelman esineet kertovat yliopiston ja sen edeltäjien vaiheista 1800-luvulta nykypäivään.