'Oppio' -siperianomenapuu on Jyväskylän kasvitieteellisen puutarhan tunnuskasvi

Seminaarinmäellä Oppio-rakennuksen luoteisseinustalla kasvaa kaksi 1930-luvulla paikalle istutettua siperianomenapuuta (Malus prunifolia). Puiden taustoista ei ole säilynyt juuri muita tietoja. Oppio-rakennuksen pihalla kasvavat vanhat siperianomenapuut ovat kuitenkin osoittautuneet erityisen sitkeiksi ja kestäneet paikallaan niin talvisodan kylmän talven 1939-40 kuin vuosisadan kylmimmäksi talveksi mainitun talvenkin 1986-87.

Erotuksena muihin siperianomenapuukantoihin Jyväskylän yliopiston alueella kasvavalle kannalle on annettu lajikenimi ’Oppio’ vuonna 1995 jolloin silloisen MTT:n (Maatalouden tutkimuskeskus) vanhempi tutkija ja Laukaan tutkimus- ja valiotaimiaseman johtaja Marjatta Uosukainen esitteli ’Oppio’-siperianomenapuun Flooran päivän juhlallisuuksissa yliopistolla. 'Oppiosta' tuli näin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan tunnuskasvi ja siitä muodostui yliopiston oma "tiedon puu" - nimitys, jolla puihin on myös myöhemmin viitattu.

MTT Laukaan tutkimus- ja valiotaimiasema otti ’Oppion’ solumonistukseen, jolloin iäkkäistä puista onnistuttiin tuottamaan mikrolisäyksellä perimältään alkuperäisen kaltaisia terveitä, omajuurisia ja nuoria taimia. Solumonistuksen alullepanijoina toimivat Mikko ja Terttu Raatikainen. Mikko Raatikainen oli Jyväskylän yliopiston professori, Jyväskylän yliopiston museon luonnontieteellisen osaston johtaja ja myöhemmin vuoteen 1995 asti koko yliopiston museon johtaja ja koko Jyväskylän yliopiston kasvitieteellisen puutarhan alullepanija. Oppio-rakennuksen vanhojen puiden vierelle Jyväskylän Puutarhaseura ja dendrologian kerho istuttivat 10.5.2000 ’Oppion’ Mikko Raatikaisen muistopuuksi.

oppio_oppio.jpg

Nuorempia 'Oppioita' on istutettu myös Seminaarinpuistoon niin kutsutun laattaraitin ympäristöön Arto Sipisen lisärakennusten lomaan. Myös kasvitieteellinen puutarha möi ja lahjoitti näitä taimia 1990-2000-luvuilla joten ’Oppioita’ löytyy etenkin monen yliopiston entisen ja nykyisen työntekijän keskisuomalaisesta pihasta. Jos halusi ostaa 'Oppion' omalle pihalleen tai lahjaksi talviaikaan, myytiin myös "Oppio-optioita", joilla sai lunastaa kevään tullessa taimen itselleen. Laukaan lopetetulta tutkimus- ja valiotaimiasemalta saadut viimeiset solumonistetut ’Oppiot’ on istutettu Aallonpuistoon.

oppio_yleiskuvana.jpg

Siperianomenapuu on pienihedelmäinen koristeomenapuu, josta tunnetaan useita viljelymuotoja ja -lajikkeita. Siperianomenapuuta on viljelty Länsi-Euroopassa koristepuuna yli 200 vuotta mutta sen alkuperämaata ei varmasti tiedetä. ’Oppion’ kukat ovat valkoiset ja läpimitaltaan noin 3-4cm. Hedelmät kehittyvät oranssin sävystä syvän tummanpunaiseksi ja kooltaan noin 2,5-3cm kokoisiksi. Runsas hedelmäsato sopii hyötykäyttöön, esimerkiksi soseeksi.

oppion_hedelmä.jpg

’Oppion’ kasvutapa on kapea ja se aloittaa kukintansa jo nuorena piiskataimena, lehdet ovat tummat ja melko kiiltävät, syksyllä niihin kehittyy melko voimakas keltainen väri. Kasvukorkeus jää paikasta riippuen 5-10 metrin välille. Kukinta-aika osuu yleensä toukokuun lopulle ja se on hyvin runsas, kukkaversoja on tiheässä ja kukinta on näin ollen varsin peittävä. Kasvupaikaksi sopii parhaiten aurinkoinen tai puolivarjoisa, runsasravinteinen mutta läpäisevä maa.

’Oppio’ menestyy ainakin vyöhykkeillä I-IV (V). Lajiketta on saanut viime vuosina (2020-luvulla) satunnaisesti joiltakin taimistoilta perusrunkoon vartettuna. Kasvitieteellisellä puutarhalla ei ole omaa kasvituotantoa. 

oppio_kukat.jpg

TERVETULOA TUTUSTUMAAN

Jyväskylän yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan!

Jyu_puutarhalogo.png

Ulkoalueet ovat aina avoinna kaikille kävijöille ja kasvikylttejä löytyy etenkin Seminaarinmäen ja Aallonpuiston alueelta.

Katso tai tulosta täältä kartta omatoimikierrokselle Seminaarinmäen puutarhaan.

Lähtöosoite: Seminaarinkatu 15, 40100 Jyväskylä.