Jyväskylän yliopiston kasvitieteellinen puutarha

Tiesitkö, että yliopiston alueella on kasvitieteellinen puutarha? Jyväskylän yliopiston kasvitieteellinen puutarha muodostuu lähes 36 hehtaarin kokoisesta puistoalueesta sisältäen kaikkien yliopiston kampuksien viheralueet (Seminaarinmäki, Mattilanniemi ja Ylistönrinne). Kävellessäsi millä tahansa kampusalueella, kävelet kasvitieteellisessä puutarhassa! Seminaarinmäen alueella on sijainnut Suomen ensimmäinen valtiorahoitteinen koulupuutarha ja nämä historialliset kasvit muodostavat koko kasvikokoelman arvokkaan perustan. Katsele ympärillesi, bongaile kasvien nimiä ja ihastele kukintaa! 

Tutustu tästä kasvitieteellisen puutarhan alueisiin ja kokoelmiin, historiaan, alueella tehtävään tutkimukseen ja opetukseen, kampuksen luontoon ja luonnon monimuotoisuutta tukevaan työhön tai kasvitieteellisen puutarhan tunnuskasviin 'Oppio'-siperianomenapuuhun. Löydät kartan omatoimikierrokselle Seminaarinmäen puutarhaan tästä linkistä. 

Seminaarinpuisto 140 vuotta -juhlanäyttely järjestettiin Yliopiston kirjasto Lähteessä 7.6.-27.8.2023 osana yliopiston 160-vuotisjuhlavuoden tapahtumia.  Lue lisää puutarhasta JYUnity-artikkelista: Seminaarinmäeltä alkaa puutarha, joka huokuu historiaa ja vie yhä opin tielle. 

puutarhanäyttely.jpg

EU:n kulttuuriperintötunnus Seminaarinmäen kampukselle ja tasa-arvoiselle koulutukselle

Euroopan komissio myönsi huhtikuussa 2022 Jyväskylän Seminaarinmäen kampukselle ensimmäisenä Suomessa ja Pohjoismaissa Euroopan kulttuuriperintötunnuksen. Seminaarinmäen kampus on ainutlaatuinen yli 150 vuoden aikana rakentunut kokonaisuus, joka tuo esille Suomen ja Euroopan koulujärjestelmän merkitystä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana. Tunnus lisää Euroopan kansalaisten tietämystä Euroopan historiasta ja unionin rakentamisesta sekä yhteisestä, monimuotoisesta kulttuuriperinnöstä. Lue lisää museoviraston sivuilta: EHL-tunnus Seminaarinmäelle

Kasvitieteellinen puutarha.png

 

Lisätietoja ja sivuston ylläpito:

Jyväskylän yliopiston kasvitieteellinen puutarha

Suunnittelija, puutarha-asiantuntija Hanna Keljo

hanna.l.keljo (ät) jyu.fi

puh. 050 433 6346

 

Kaikki kuvat sivustolla: Hanna Keljo 2022 ellei toisin mainittu.